Osobní
Terénní
X
Ford
Ka
X
V provozu od - do: Cena vozidla od - do: Upřesnění modelu (např. TDI): Stav tachometru: Karoserie: Palivo: Počet dveří, počet sedadel: Výkon motoru od - do: Objem motoru od - do:






+ Výbava vozidla
+ Rozšířené parametry


Nebyla nalezena žádná vozidla odpovídající Vašemu výběru.

Ford Ka - historie značky auta

Ford Ka je malý městský automobil vyráběný společností Ford Motor Company od roku 1996. Verze pro evropský trh se v současnosti vyrábí v Polsku ve městě Tychy, zatímco verze pro Latinskou Ameriku se vyrábí v Brazílii a Argentině.
První generace Fordu Ka byla představena 11. září roku 1996. Tento cenově dostupný malý automobil byl založen na platformě Fordu Fiesta, ale měl naprosto odlišný design. Vedoucím inženýrem byl Kevin O'Neill, a design byl dílem Jacka Telnacka a Clauda Loba.
V rámci minimalizace nákladů probíhala výroba Fordu Ka v již existující továrně ve Valencii. Při prvním představení veřejnosti vyvolal Ford Ka kvůli svému inovativnímu designu smíšené reakce. Mimo neotřelého stylingu byly však mnoha motoristy chváleny jízdní vlastnosti auta, jeho dobré ovládání a zavěšení.
Ford Ka měl ve výbavě klimatizaci, posilovač řízení, výškově-nastavitelné sedadlo řidiče, nastavitelné pozice zadních sedadel s opěrkami hlavy, airbag spolujezdce, centrální zamykání a elektrické ovládání oken. Od ledna roku 1997 byla přidána také možnost brzdového systému ABS.
Hlavní nevýhodou Fordu Ka byl čtyřválcový motor o objemu 1,3 l Endura-E, jehož historie sahala až do šedesátých let dvacátého století (vycházel z motoru použitého u modelu Ford Anglia). V roce 2002 pak byl Endura-E nahrazen motorem Duratec.
Po první tři roky výroby měly všechny modely (kvůli minimalizaci poškození laku při parkování ve městě) černé plastové nárazníky, které obsahovaly stabilizátor, zabraňující degradaci materiálu pod vlivem slunečního záření, ale díky kterému byly zároveň nárazníky auta nevhodné pro lakování. Až v roce 1999 byly na přání zákazníků zavedeny barevné nárazníky.
Ford Ka - historie značky auta (dokončení článku)  »