Recenze Ford Mondeo 2,0 ZETEC KOMBI
“Skvělý pracant s vynikajícím poměrem cena/výkon”

Autor recenze: Mathysek (31 let),
Hlavní město Praha
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1997 Typ motoru:2,0 benzin Stav km při koupi:335 000 km Stav km nyní:370 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 2 roky Palivo: Benzín Průměrná spotřeba: 7-8 l/100 km Vloženo: 20. 1. 2009

Hodnocení inzerátu: 3 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 9.0

Spolehlivost

9
 

Jízdní vlastnosti

9
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Opel Astra Škoda Favorit 110R 110L Škoda 440

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Ano mělo, ale vše bez problémů opravitelné a co mne u Mondea velmi potěšilo, jsou ceny a dostupnost náhradních dílů. Ferdu mám 2,5 roku a za tu dobu jsem kromě výměny oleje, s tím souvisejících filtrů, destiček a nových kotoučů nechával opravit pouze stabilizační tyčku na PP kole a zadní vlečné rameno na PZ kole. Oboje vyšlo dohromady na ani ne dva tisíce korun bez práce. Teď nás čeká homokynetický kloub, ale jinak je auto nadmíru spolehlivé, viz. vlastní zkušenosti.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Ferdu jsem si koupil před 2, 5 lety, kdy jsem scháněl auto. Mé podmínky byly především velký kufr a pohodlí. Rozhodoval jsem se mezi Mondeem a Vectrou, ale nakonec mne přesvědčilo Mondeo. Můj Ferda je provedení 2, 0 Zetec 16V GHIA - takže krom kožených sedaček, které jsem nikdy nepreferoval, je tam vše. Komplet v elektrice, tempomat, ABS, sedačky v elektrice, vyhřívané, man. klima, počítač... Já jsem spokojený!

Auto mělo již při koupi "nalítáno" přes 300 tisíc kilometrů, ale vzhledem k tomu, že první majitel s ním jezdil pouze Praha - Mnichov a zpět a druhý majitel byl můj kamarád, navíc jsem na tento druh motoru 2, 0 benzin slyšel opravdu jen samou chválu, vzal jsem ho. Byl mi dán na týden ke zkoušce a nutno dodat, že jsem se do toho auta po prvním dni zamiloval!

Auto bylo celou dobu udržované, se servisní knížkou a pravidelnou výměnou olejů a filtrů. Navíc GHIA výbava, což byl další plus při mé volbě. Rád bych předeslal, že mou podmínkou při výběru auta není "závoďák"! Ano, mám rád, když auto trochu jede, ale nemusí za mnou při rozjezdu z křižovatky "lítat asfalt" :o)

Motoricky je Mondeo s dvoulitrem ideální auto na dlouhé cesty. Kolem 130-140 za hodinu si jenom přede, spotřeba se mi po celou dobu pohybuje v létě kolem sedmi litrů naturalu, v zimě pak 8, 0 - 8, 5, což je na takový kočár více než slušné. Je to pohodlné auto, s pro mne velmi příjemnými sedačkami, velmi kladně pak hodnotím i středovou opěrku mezi předními sedadly, na kterou jsem si rychle a rád zvykl. Do zatáček se tento typ možná i na můj vkus při ostřejší jízdě víc naklání, ale na druhou stranu tohle auto na to stavěné není.

Převodovka je i po takových kilometrech bez problémů funkční, až na tu jejich klasickou dvojku, která při studeném motoru jde opravdu špatně. Ve chvíli, kdy se auto zahřeje, ale zase chodí bez problémů. Možná trochu méně přesné řazení, ale závoďák to není, takže s tím problém opravdu nemám.

Obrovský kufr je pro člověka s mými zájmy, který nustále něco tahá a vozí, přímo požehnáním a co jsem již párkrát ocenil je jeho dlouhá, rovná plocha při složených zadních sedačkách. Kolem dvou metrů délky a krásně rovné, takže i člověk mého vzrůstu (187 cm) se zde pohodlně natáhne a prospí a to dokonce ve dvou a psovi! :o)

Interiér je u Mondea vůbec kapitola sama pro sebe. Na svou dobu moc pěkně vyvedená palubní deska s imitací dřeva u GHIA provedení, vše dobře dostupné a přehledně seřazené, pohodlné, akorát tvrdé sedačky, pěkně obklopující, příjemně měkké materiály, velmi dobře padnoucí volant obšitý kůží. Vše podvědomě ovladatelné a nalezitelné. Na co jsem si velmi rychle zvykl bylo i přední vyhřívané sklo.

Řízení je přesné, lehce ovladatelné, jen do těch zatáček se víc naklání.

Co bych Mondeům všeobecně vytkl je do roku cca 2000 špatná antikorozní ochrana, takže i náš Ferdík je vzadu trochu "rozkvetlý" :o), praskající zadní vlečná ramena, která jsou velkou slabinou této řady a hůř sehnatelná a rozhodně kvalita řidičovy sedačky. V těch snad u všech s železnou a ukrutně škodolibou pravidelností odchází vnitřní vzpěra v opěráku, takže pak hůř drží v zatáčkách a následně se celá jakoby "rozvržou". Novou již neseženete a na vrakovištích se po nich, pakliže jsou v dobrém stavu, vždy hned zapráší.

Ale jinak opravdu spolehlivé auto a pracant, na kterého nedám dopustit!

Za celou dobu, co ho mám jsem vyměnil přední tyčku stabilizátoru, zadní vlečné rameno, vzpěry pátých dveří, kotouče, destičky a pakny vzadu a nyní, jak jsem již říkal, mne čeká homokynetický kloub. Vše za lidové ceny a dobře dostupné a nic z toho nepovažuji za světobornou závadu. A málem bych zapomněl! Odešel mi dálkový ovladač v klíčku, takže musím odemykat klíčem samotným.

Nyní uvažuji o o výměně auta a rozhodně půjdu znovu do Mondea, ale III. řady, znovu kombík a znovu 2, 0 ZETEC. Nedám na to auto dopustit!

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 3


Komentáře uživatelů k recenzi Ford Mondeo

Vložit komentář

Možná jednou

Zatím mám Opel Omegu 2.0, 96 rv. v LPG, která mě dost potrápila. Nejeden bílý vlas má nasvědomí, ale ten prostor a kufr je to rozhodující, proč jsem se ji nezbavil. Teď už začínám pomalu hledat nástupce a bude rozhodovat právě jeho velikost. Logicky by to měl být mladší ročník omegy, ale zkušenosti se nezapomínaji. S fordama Mon. nemám žádné zkušenosti, ale líbí se mi, jak cenově tak i velikostí. Doufám že sním nezažiji krušné chvíle, jako s Omegou, která je elektronické bludiště.

22.12.2011 | 23:34:37 | Dan  | 85.70.48.* Reagovat

Heligón, Heligón, naozaj si nikdy nemal auto,

ak by si mal, tak by si vedel, že PSA dodnes môžu niektorí závidieť práve antikoróznu ochranu. Zatiaľ čo niektorí Japonci už po pár rokoch hrdzavejú, taká 405 mala neskutočne hlboký a kvalitný lak...Ak nebola buchnutá, tak prežije aj Tvoju hlúposť...pardón.

17.06.2009 | 00:23:54 | ľuboš Reagovat

Opel i ford sice reznou, a to i modely po roku 2000, ale stejně nejhorší značkou na světě je renault, peugeot a citroen!!!!(i když nereznou už dávno)

16.06.2009 | 23:22:54 | Heligon Reagovat

Krach GM

Ty chytráku a víš proč mají Ti tvoji Němci toho tvého po.... OPELA? Něco asi na tom bude,ale měl by si vědět,že právě GM v době krize už krachla.Ba naopak Ford prodává svojí F 150 vesele dál.TAk nevím nevím.

16.06.2009 | 20:19:43 | Henry-Ford Reagovat

vy magoři,víte proč vymysleli OPELA? aby FORD nebyl nejhorší německej šuplík !!!!!!

11.06.2009 | 15:33:21 | rákosníček Reagovat

Mondié

Zdravím,Mondeo mám cca rok,koupil jsem si ho v 18 ti letech jako druhé auto. 2.0 16v na plyn,Autu nemám co vyčíst,pohodlné,narozdíl od Golfa 3,mne neboleli záda nikdy,dovezlo mě vždy kamkoliv,i když jsem občas tlačil na pilu(mladý kluk,ťěžká noha). Auto jsem snížil , dal na něj pěkné 16" kola a dokonce i jízdní vlastnosti se hodně změnily,je to na LPG takže za 200kč ujedu 100-120km,takže pro mne volba to byla dobrá. Hodně lidí se divilo,ale z auta jsem na dalnici vytáhl téměř 230 a nebylo to podle budíku.Takže nemám si na co stěžovat.Ale jak již tady čtete,neni to žádný závoďák,mám najeto 236tis. a motor pořád jede jak má ;-) Doporučuji !

19.03.2009 | 12:18:20 | Petr Reagovat

Mondík

Taky jsem měl Mondeo 1997 2.0 ale 5-ti dvéř, najeto měl skoro 250000Km a pořád pohoda. Teď mám opět Mondeo ale MK3 a ve 2,5 V6 :-) Paráda!!!....... P.S. III. Mondeo nemá už motory Zetec ale Duratec.

27.01.2009 | 14:04:58 |  Reagovat


 

 
 
Nahrávám obrázek...
 
X
  • Ford Mondeo