Recenze Škoda Octavia GLX
“Výborný přepravce kamkoliv.”

Autor recenze: michal (30 let),
Jihočeský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1998 Typ motoru:1,6 Stav km při koupi:150 000 km Stav km nyní:163 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 7,0 l/100 km Vloženo: 5. 9. 2006

Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.8

Spolehlivost

9
 

Jízdní vlastnosti

10
 

Komfort

9
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

7
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Předchozí auto: Škoda 105 Octavia 1,4

Koupili byste další auto tohoto výrobce? nevím

Závady a opravy na autě

Zatím žádnou, i po tolika odjetých kilometrech je motor stále svěží.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Decentní auto s obrovským zavazadlovým prostorem (jde o liftback), bohužel výbava je trochu "německy" strohá, stejně jako palubní deska.

Auto je pohodlné pro cestující na předních sedadlech,ti vzadu jsou na tom o něco hůře v oblasti kolen.

Podvozek je "super", v zatáčkách se auto chová jako vlak na kolejích, pokud tedy nehodláte závodit. Kratší rozvor je trochu handicap při přejíždění nerovností, ale dá se to přežít. Sedačky jsou příjemně tuhé, nastavitelná výška i pro spolujezdce je výhoda, stejně jako bederní opěrky. Trošku nešťastné je červené podsvícení přístrojové desky, ale lze to upravit. Překvapila mne poměrně dobrá úroveň audiosoustavy, ale počítám s rádiem na CD.

Motor je zatím dostačující,jak výkonem, tak spotřebou, která se pohybuje dlouhodobě okolo 7 l/100 km, někdy lehce nad či pod touto hranicí. Záleží na stylu jízdy a míře naložení kufru.

I po tolika kilometrech zatím odmítá spotřebovávat olej.

Výhled z vozu je pro mne dostačující, stejně tak i manévrovatelnost díky posilovači řízení.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit:


Komentáře uživatelů k recenzi Škoda Octavia

Vložit komentář

Tak jsi toho Roomstera přeci jen koupil. Recenzi určitě napiš-a na případné hloupé komentáře se vykašli. Snad se stará Okta dostala do dobrých rukou. Já svoji stále mám a jen tak ji nedám:-) ...velká spokojenost. Každopádně mnoho šťastných Km.

19.09.2009 | 21:11:23 | Jerry Reagovat

Výměna

Kdo by ještě chtěl něco vědět o mé Oct.1, už jezdí s někým jiným.My teď vozíme hýždě v Roomsteru 1,4 16V výbava Sport - a jsem spokojený.Možná se donutím k recenzi na Roomster v odpovídající složce.Tak i nadále - mnoho šťastných kilometrů.

08.09.2009 | 10:34:54 | michal Reagovat

Jejda už jsem ani nečekal, že se tu ještě někdo ozve. No já se Rumíku smát nebudu-takový 1.6 16V-v červené barvě-mňam! Ta spotřeba asi bude důsledek odcházející lambdasondy. Postupně to leze výš a výš až umře definitivně, tak budeš jezdit tak za 9-10. Co se stalo s ŘJ? ...No já na té svojí za celý rok vyměnil jen olej v motoru a rozvody. Teda teď ještě preventivně zapalovací trafo-čekal jsem až to staré původní s popraskaným pláštěm umře, ale nechtělo se mu pořád - ani mytí motoru vapkou ho nedorazilo...Takže jsem spokojen. Je ve stavu jako by vyjela z MB. Výbava je velmi dobrá. Přístrojovku už mám novějšího typu. Původní majitel si ji kupoval, když mu bylo 26 a asi si na své první nové auto musel vydělat, tak si ho i patřičně vážil. Spotřebu za ten rok a čtyři měsíce(vypočítanou natankováno-ujeto Km) mám 7.2l/100. Delší trasy ve dvou lidech klidně i za 6.3l. plně naložená 5lidí+plný kufr po plato za 7.8l/100. Rekord na kratší trase 5.5l. Město 8-8.5l. Takže jsem spokojen. Vybral jsem dobrý kousek. Jo a nakonec jsem pro ni jel do Německa sám a vezl ji na převozkách po "ose".

09.04.2009 | 18:32:03 | Jerry Reagovat

Samozřejmě, v Roomsteru je vzadu nesrovnatelně více místa na délku, než v Oct.I a o dost více místa, než v Oct.II. Rozvor je delší, než u obou Octavií.

27.03.2009 | 11:33:08 | Itall Reagovat

Prostor

Seděl jsem vepředu i vzadu, nezdá se mi, zadní náprava je Oct. I, předek Fabie, ale stísněně jsem se necítil - nejsem obr, mám 185cm a když jsem si pohodlně sedl za volant, tak v Oct. tolik místa nemám za sebou jako tady, nehledě na to, že děti jsou v sedačkách,a jsou 2.Pokud je tedy míra pohodlí stejná vzadu jako v O1,není co řešit,ale zaujalo mne, že je rozvor Roomsteru větší než u O2.Tak hodně šťastných kilometrů.

27.03.2009 | 10:40:21 | michal Reagovat

Michal

To bude docela velkej přechod z Octávie do Roomstera . Nezapomeň, že do něho se vejdou jen čtyři (o pohodlí se moc nedá mluvit, zvláště v pěti lidech). Je dost úzký.

19.03.2009 | 09:48:12 | Jarda Reagovat

Stáří se hlásí

Ještě ji mám, motoricky je zatím v pohodě, byť máme už natočeno přes 200000 km.Ale bohužel se začíná kazit to okolo - servo,řídící jednotka,tlumiče, osvětlení přístrojovky - až se mi zdá, že Murphyho zákony fungují tak, jak mají.Dokonce leze čím dál výš spotřeba-pokud to porovnám s loňským rokem, kdy jsme jezdili v průměru za 6,9 (dlouhodobě), teď je to 7,4 - a cestujeme stále stejně-no jo stárnem všichni.Asi ji budu muset vyměnit.Další auto bude buď octavia(ale na tu nemám,třeba vykradu banku

19.03.2009 | 09:38:49 | michal Reagovat

To všichni

Uběhnul bezmála rok...jen se chci zeptat Michala jestli Oktu 55Kw pořád ještě má??Mě se povedlo pořídit po novém roce.Dojel jsem si pro ni do německa.Je to 1.6 55Kw GLX r.v.2000.Má najeto 80 000Km a je po prvním majiteli.Kromě rozvodů a nějaké drobné údržby zatím jen liju benzín a jezdím.Jinak autí je to super.Mám už nový interiér s menší kapličkou přístrojů.ABS, el.šíbr, el. okna... Pokud mě do půl roku něčím nenaštve-troufnu si říct, že to byl hodně dobrý kup.Výkon je pro mě dostačující, taky se defakto učím jezdit, takže raději míň koníků pod kapototou, něž víc a pak líbačka se stromem :-)

04.03.2008 | 22:06:41 | Jerry Reagovat

Otáčky

Osvědčilo se mi jezdit někde kolem 2,800 - 3000 otáček,protože pokud přijde delší stoupání a člověk jede s rodinou a plným kufrem,je 2,500 na 5° málo,a je nutno odřadit dolů.Jinak 2,700 odpovídá přidbližně 90 km/h , 3,100 asi 115 km/h-120,zkoušel jsem 170,ale to už motor točí hodně přes 5,000,opravdu ideální se mi zdá rychlost 120 km/h,motor jede,a pokud je třeba předjet (myslím teď na dálnici)není nutno řadit.A při těch 120 stačí občas mrknout na okamžitou spotřebu a plyn jen tak lechtat,pokud to jde z kopce,lze jet i za 3,5 lokamžité sp.
Ještě jednou děkuji za příspěvky a pokud si někdo dál chce vylévat srdce a zlost nad tím,že někdo druhý má 1,6 55kW a dá ho na dálnici ,tak klidně.Už jsem psal,že jsem spokojený.No a teď na závěr popíchnu odpůrce Renaultů - až mi Octávka doslouží a děti vyrostou,půjdu do Scénica 1,6 16V.Mějte všichni hezký den,málo odebraných bodů a mnoho najetých kilometrů bez nehod .Michal

30.04.2007 | 10:40:51 | michal Reagovat

Musím to vzít postupně...

Na začátek děkuji Michalovi za odpověď.Hůůů tak jsem tipoval špatně. Je fakt že s 55Kw se dá jezdit s rozumnou spotřebou, ale člověk po ní nesmí chtít výkony jako po dvoulitru. A teď už k Jackobovi:mám pocit, že jsem typ člověka který si nepotřebuje nic dokazovat ani kompenzovat.Při mém věku 24let je to asi trochu zarážející názor.Potřebuju prostě pohodově a klidně jezdit (podle předpisů)na vzdálenost 20kilometrů po silnici druhé třídy převážně sám nebo maximálně ve dvou.Musím mít opravdu 1.8 20v Turbo????Myslím že ne.Jo a před přítelkyní se taky předvádět nemusím-ta si na rychlé jízdě vůbec nezakládá, spíš naopak.O 1.6 55Kw jsem přečetl už dost příruček,knížek atd. graf toč. momentu a výkonu zvládnu nakreslit zpaměti:-) Tak je mě jasné co od toho motoru můžu čekat.Vytáčet jej opravdu nemá smysl-jenom roste spotřeba.Nejlépe jezdit mezi 2-2.5tis otáček????Bohužel nikdo ze známých octavii s tímto motorem nemá tak mi schází reálné zkušenosti.Vlastně můj instruktor v autoškole ji měl-r.v.98 stříbrná metalíza,klimatizace,najeto 140tis na delších trasách,ježděná klidně(věk majitele 60let),samozřejmě první majitel a servisní knížka-docela nešťastnou náhodou se ke mě nedostalo, že ji později prodával-přiznám se že jsem skoro uronil slzu.A když si na to vzpomenu tak je mi mooooc smutno.Ale už je pryč.No a závady...táta je automechanik a jak už jsem psal mám o ní docela načteno(její slabiny znám), tak bych ji možná zvládnul rozebrat a zase složit.Takže servis bude mít nejspíš doma. Couvání podle zrcátek není problém-v autoškole prakticky procvičeno-docela často.Jediné dilema které budu muset vyřešit je:koupit ji v ČR nebo dovést z Německa...vyplatí se vůbec ještě dneska dovoz???

27.04.2007 | 23:19:19 | Tom Reagovat

Pohodový vozítko

Myslím si, že toto auto se hodí pro lidi, kteří nikam nepospíchají nebo si nedokazují něco před mladou přítelkyní. 55KW táhne pěkně odspodu a nad 3,5 tis. otáček ještě něco málo k tomu přidá, ale zázraky od toho nelze čekat, ale mě to stačí. Bohužel jsou u toho to motoru častější závady, ale pokud máte dobrý servis tak vás to nezrujnuje. Záčátečníkům taky dělají problémy výhled dozadu, při parkování, ale jde o zvyk, se naučit couvat podle zrcátek.

26.04.2007 | 17:50:14 | Jackob Reagovat

Motor

To Tom: je to opravdu 55kW a dvoulitr mi prdel opravdu natrhne.Nevím,co kdo proti tomuto motoru má,já jsem spokojen i proto,že s ním jezdí i manželka,která nedávno udělala řidičák.Kdybych ji posadil do "dvoulitrovýho děla",měl bych strach,že se zabije.Bez zkušeností se nedá silné auto řídit (viz mnoho pomníčků u silnic).Maximálku jsem nezkoušel,ale 160 dá v klidu.Spotřeba je ta,jak jsem psal,palubní počítač to umí spočíst lépe než já. Jinak mi je celkem jedno,co sem kdo na adresu tohoto motoru napíše,já jsem spokojený,už se těším v létě do Chorvatska.(TY vo.le,s takovou chcíplinou do Chorvatska? )
Snad jsem odpověděl.Hezký den. Michal

22.03.2007 | 13:17:56 | michal Reagovat

Motor??

Jen bych se ještě chtěl zeptat jaká je to "šestnáctistovka" jestli 55Kw, nebo 74(75)Kw??Podle spotřeby tipuju spíš "stokoňku". Ale když sem napíšeš, že máš 55Kw, tak tu bude rušná debata znova..."ses posral ne tu zdechlinu-dvoulitr ti natrhne prdel- to vůbec nejede"... Na 1.6 55Kw jsou alergičtější než na na Š105. Maximálka 175Km/h je hold někomu málo...
Díky za odpověď
PS:ptám se proto, že chci pořídit k podzimu Octavii 1.6 55Kw-potřebuju jezdit né lítat, když budu chtít lítat tak si koupím letadlo:):)

17.03.2007 | 01:20:55 | Tom Reagovat

Souhlas

Je to tak jak píše Tom,není co dodat.Myslím,že tato debata je uzavřena a recenze na mé auto,se kterým jsem spokojen,také.Všem,kteří si to nemyslí,posílám pozdravy,všem,kteří sem přispěli poděkování.Michal

04.03.2007 | 22:05:37 | michal Reagovat

Ad:To je hnus...

Taky mám pocit, že se komentáře stávají prostorem na vulgární ponižování automobilů i jejich majitelů.U vozů Škoda je to snad nejvíce znát. Předsudky a nenávist.Přízdnivci VW nebo Audi nesnáší škodováky.Přízdnivci Peugeotu nesnáší ani VW ani škodu.Milovníci italských aut nesnáší ani francouze ani němce.Ti, kteří jezdí v Superbu nebo Octavii se vysmívají těm co jezdí ve Favoritu. Je to k smíchu že? Napíšu teď krátký a pravdivý příběh: můj dobrý kamarád jezdil s Toyotou Jaris 1.0VVTi.Koupili si ji jeho rodiče, jako druhé auto do rodiny.Mě osobně nepřirostla příliš k srdci.Digitální panel uprostřed místo klasické palubní desky.Pedály jako dětská hračka(velikost,vzdálenost,krok).Místo na nohy vzadu dostatečné,ale miniaturní kufr(tak jedna nákupní taška).Nebo kufr téměř velikosti Felicie nebo Fabie a zese velmi málo místa v zadu(zlatá octavia I.) Litrový motor?-no nic moc.Malý zátah od spodu-žádná gradace výkonu.Vytáčet, vytáčet-průměrná spotřeba tak 8litrů(to je skoro jak 1.8 20V v Octavii).Řekl jsem mu po pravdě, že já bych si raději koupil Fábii(nic proti Toyotě ale nemám-každý má právo si vybrat). Pln předsudků a nenávisti vůči škodovce se mi smál.Fábii prý nikdy.Jenomže...nastoupil do zaměstnání a dostal služební Fábii 1.2HTP 12V -ještě skoro nezajetou(tuším 25tis Km).A občas ji střídá s Fabií kombi s tím samým motorem. Netrvalo to dlouho a přišel se mi omluvit,že prý Fábii křivdil.Odsuzoval ji aniž by ji důkladně poznal.Chválil motor(před tím se tříválci1.2 posmíval), že prý ho příjemně překvapil.Stejně jako interiér, ovladatelnost, jízdní vlastnosti, kufr, ergonomie, spotřeba.Nakonec mi řekl že je s Fabií naprosto spokojen a neměnil by.Často si ji půjčuje i na soukromé cestování... co z toho plyne?Asi nic. Už vidím ty přispěvky typu: Fabia1.2HTP?ses posral ne? takovej Golf 2.0i ti natrhne prdel a ten komfort a spolehlivost a... a... a... Je dobře, že existuje tolik značek-každý si může vybrat podle svého vkusu fandovství, ale taky podle finančních možností.
Tom Vysočina

12.02.2007 | 01:53:41 | Tom Reagovat

Toje hnus velebnosti

Nekdy si člověk připadá jako by někoho urazil že napsal svůj názor , jako co si to vůbec dovoluje psát tady vo nějaký octavii nebo třeba vo žigulu a podobně. Doporučuji přemýšlet než něco napíšete . Teď napíšu že golf je paštika a bude zle.Když ho pochválím tak mě majitelé porsche pošlou do pr... Každej má svůj vkus ,finanční možnosti a své zkušenosti tak z toho vycházejme , čau Širon Vysočina

19.01.2007 | 17:55:47 |  Reagovat

shoda

K tomu není co dodat. Vidím dnes a denně co se na silnicích děje. Mluvilo se o technice a já sem jen chtěl napsat svoje zkušenosti, viz níže.

03.10.2006 | 17:33:50 | Ami Reagovat

Chorvati

Dík za upozornění,ono na zdejších silnicích to není o nic lepší s těmi "prasaty" za volentem.Je mi docela na nic,když moje žena,která má řidičák chvíli a učí se jezdit v normálním provozu,je po cestě do ČB vyděšená z toho,co se děje u nás.O dálnici a řízení na ní nechce ani slyšet,a neustále jí - a ani mně - není jasné,proč řidiči na našich nekvalitních silnicích či dálnicích neustále riskují.Mám 1.6/55kW,recenzí habaděj,pro mne zatím dostačující (hlavně ale pro ženu),průměrně silné auto,ale když vidím Favorita vytočeného do bezvědomí,jen aby nás předjel v pravotoč. zatáčce přes 2 plné,nechápu
Ale to už do recenzí na vůz nepatří,jen reaguji na Amiho o Chorvatech.Není to asi tím,kdo jsem,ale jaký se rozhodnu být.Buď si budu léčit komplexy v autě a ostatní,ať mi políbí ...,nebo budu muset být spokojený s tím co mám pod kapotou a v maximální míře si užívat jízdu.

27.09.2006 | 10:09:27 |  Reagovat

Chorvati

Psal jsem, že Chorvati jezdí jako prasata. To nemá nic společného s technikou. Pokud jezdíte ještě hůř tak nemám co dodat.

19.09.2006 | 08:43:31 | Ami Reagovat

1.8 T

Vidím,že jako vždy když někdo pochválí 1.6 dostane od nějakého blba ihned srovnání s dvoulitrem nebo s nápravou r.2005 nebo s neosvědčenou hydraulikou.Nikomu se neomlouvej,taky na ni nedám dopustit určitě jsou i lepší auta ale na mě ani Chorvati nestíhali.Jediný kdo mě na dálnici předjel bylo BMW a Audiny.Nepočítám vyšší třídu.

17.09.2006 | 21:02:25 |  Reagovat

Nikoho jsem se nechtěl dotknout. Sám vlastním Octavii 1,8 20V a i přes to, že na tento typ slyším samé záporné ohlasy, tak na ní nedám dopustit. Jen si myslím, že pokud si tady budu chválit svojí starší Octavii a někdo mi ji začne srovnávat s novým modelem, tak by mě to dost otrávilo. Takže ještě jednou, pokud jsem se někoho dotknul tím "blbem", tak se omlovám.

16.09.2006 | 12:07:36 | dadly Reagovat

blbovi?

for dadly:-nevidím důvod proč nesrovnávat zrovna tady jízdní vlastnosti. Je to jen naše věc. Vůbec nemusíte reagovat.
for michal :- Chorvati jsou děsní jezdci , klidně vás střihnou v nepřehledné zatáčce přes 2 plné a ještě si zatroubí.Silnice po dešti tam mají úplně jiné vlastnosti je to jako na ledě.

15.09.2006 | 10:25:37 | Ami Reagovat

Jestli chcete hodnotit nový Octavie, tak to musíte komentovat hodnocení v roce výroby 2006 a ne tady. I blbovi je jasný, že se nadá srovnávat stará a nová (nejen) Octavie.

14.09.2006 | 18:28:49 | dadly Reagovat

přehodnocení

Asi jsem hodnocení jízdních vlastností nadhodnotil, pravdou je, že jsem nemusel s podvozkem řešit nějaké extrémy.A cesta k moři nás teprve čeká,tak uvidíme.A co jste napsal je samozřejmě pravda,nová Octavia je už jiný "kafčo".

08.09.2006 | 23:04:17 | michal Reagovat

A navíc mě může nasr...., když chytráci s autama za meloun se naváží do těch, co natu káru mají 150 tisíc. Prostě jsme spokojeni s tím co máme a nepotřebujeme k tomu Q7

08.09.2006 | 14:17:08 | Venda Reagovat

To hydropneumatické pérování jsem měl, byla to "šupa". Stejně jako ty opravy po roce provozu, to byla taky šupa...... Nikdy více citroen....

08.09.2006 | 14:15:02 | Venda Reagovat

ano

Octavia není špatné auto, to netvrdím. Je to běžný průměr. Ničím nevyniká, ničím nenadchne. Jen se uměle drží nadhodnocena, ale to je otázka poptávky. Když je někdo za to ty peníze dát budiž mu přáno. Jen mě zarazilo vaše hodnocení jízdních vlastností. Když to jede po rovině nebo rozumně do zatáček je to ucházející. Při razantnější jízdě je to ale nečitelné. Posuzuji po cestě do Chorvatska a jízda na tamnějších silnicích. Krátký rozvor, zastaralý typ zavěšení zadní nápravy. Nová octavia má již jinak řešeno.

08.09.2006 | 09:04:16 | Ami Reagovat

Valdaufovi a Ami

Dík za komentář,už jsem jezdil i v jiných autech (Opel,Renault,Mazda...),ale v Octavii jsem spokojený.Vím,že jsou auta pohodlnější i prostornější,ale mám omezené fin.možnosti a pro rodinu se dvěma malými dětmi mi tohle řešení připadá dostačující.
Ami -jel jsem i ve slušnějších autech-viz výše. Michal

07.09.2006 | 21:12:19 | Michal Reagovat

km

pri 163 000 tis. km tento motor je jak nový a aby se na nem pocitila nejaka unava? no to pochybuji.

07.09.2006 | 20:37:28 |  Reagovat

Hodnocení

Komfort za 9???!!!!!Co se někdy svézt v autě,které má prostor pro všechny lidi,alespoň pneumatické pérování,neřku-li hydropneumatické.Anebo upravit stupnici komfortu do 25,tam by těch 9 sedlo.

07.09.2006 | 19:27:02 | Valdauf Reagovat

vlak n akolejích

To jste někde četl ne? Vlak na kolejích :-D Asi jste nejel v trochu slušnějším autě.

07.09.2006 | 19:18:04 | Ami Reagovat