Recenze Fiat Punto II generace, 12, 44 kw
“Výborné.”

Autor recenze: Author (23 let),
Moravskoslezský kraj
všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:1998 Typ motoru:1,2 Stav km při koupi:85 000 km Stav km nyní:100 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:ojetý Jak dlouho auto používáte? 1 rok Průměrná spotřeba: 5 l/100 km Vloženo: 11. 2. 2008

Hodnocení inzerátu: 5 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 8.6

Spolehlivost

8
 

Jízdní vlastnosti

8
 

Komfort

10
 

Provozní náklady

10
 

Náhradní díly

7
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Spíše menší věci, které se dají ke stáří auta tolerovat.

Problémy s táhly stěračů.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Toto auto se mi předtím nikdy nelíbilo. Bral jsem ho jako chabý pokus Fiatu udržet úspěch Punta I. Hodně jsem se mílil a dnes na to auto nedám dopustit.

Auto má benzínový papírově neoslňující motor 1.2, který se navíc montoval do Punta I. Je na něm tuším upraveno vstřikování. Výkon 44 Kw se zdá být jako zastaralý.

Motor však má poměrně vysoký točivý moment přes 100 Nm a maximum je již při 2600 ot/ min. A opravdu, motor je velmi pružný. Kupodivu se auto velmi dobře vyrovnává s obsazením více osob. Není potřeba motor nějak vytáčet.
Do města, na klidnou jízdu po okrskách motor bez problému stačí. Při předjíždění je samozřejmě slabý

Motor a také hluk kol je na tak levné auto velmi nízký. Při 4000 ot/ min se chová velmi klidně, bez jakýchkoliv vibrací.

Na dálnici je dále výhodou, že je motor na 5. stupeň nastaven na nízké otáčky (při 120km má 3400ot) - nižší hlučnost a spotřeba. Proto rychlost kolem 140/hodinu je stále velmi příjemná.

Další výhodou motoru je spotřeba. Udávaná spotřeba mimo město 4.7 je reálná (při slušné jízdě na spotřebu). Dokonce v létě jsem se podle počítače dostal na 4.5 - 4.2. (ale to je třeba jet tak 80 Km/h)
Ve městě se dostat přes 7 litrů je téměř nereálné.
Při 120 km/h asi 6.25L (podle počítače)
Při 140 km/h asi 7,1L (podle počítače)

Prostě hodně jezdíte -málo tankujete.

Podvozek je nastaven spíše komfortně, Rozhodně není pro sportovní jezdce. Je bezpečný, ale je znát značný náklon při prudším střihu zatáček.

Ještě jedna věc na mě udělala dojem – interiér a sedačky.
Měřím 190 cm a na sedačkách vpředu se cítím velmi pohodlně i na delší cestě. Na zadní sedačky se samozřejmě s hlavou nevlezu.

Interier - při jizdě mám díky vysoké palubní desce pocit bezpečí ( ikdyž je to jen pocit :-). Celkově Punto přináší pocit, jako kdybych jel ve větším autě.

Abych byl objektivní musím zde napsat taky negativní zážitek.
Přítelkyni se povedlo na parkovišti při dojezdu narazit do auta, před kterým chtěla zaparkovat. Jednoduše to vysvětlovala, že brzdy v ten moment přestaly fungovat.
V servisu Fiat se dušovali, že selhání brzd není možné nikdy se nestalo že muselo dojít ke zhasnutí motoru a následného omezení funkce posilovače brzd. Nevím, každopádně chyba se už nikdy do teď neopakovala.

Punto je neuvěřitelně pohodlné, úsporné auto ( navíc za ty prachy), které umí jezdit po dálnici. Pohodlím a odhlučněním překonává část aut středních tříd, které byly navrženy i později. Punto II se už v 98. roce prodávalo, přesto si myslím může stále i dnes dobře konkurovat.
Rozhodně není auto s sportovními ambicemi. Podle mého názoru i ostatních recenzí je relativně spolehlivé.

Oproti puntu 1 je P2 značně vylepšené (mám možnost porovnat se stejným motorem)
- odhlučnění motoru, podvozku, interiér, spotřeba, celkový dojem z jízdy a především má pedály v rozumné vzdálenosti od sebe jako pořádné auto :-)

Osobně třeba nechápu proč bych si měl koupit Fabii s 3 válcovým motorem, když tento 4 válec by měl mít stejnou spotřebu a lepší vlastnosti.

Jel jsem třeba ve vychvalované Toyotě Yaris (starší generace). Ovšem na dálnici již ve 110 km/h jsem se prostě cítíl, že jsem v miniautě (né příjemně). U Punta ne :-)

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 5


Komentáře uživatelů k recenzi Fiat Punto

Vložit komentář

super

Mal som aj Punto MK1 a teraz mam Punto mk2b a nemozem si vynachvalit! Nizka spotreba, nizke naklady na prevadzku, spolahlivost a design! Vyborne male-velke auticko do mesta, mimo neho a myslim, ze aj dialnicu zvlada celkom statocne! Kto chce, aby auto sluzilo jemu a nie on autu, Tak je to dobra volba!

30.01.2010 | 18:50:20 | pepe Reagovat

Fiat Punto II

Můj Punťa (1999) má již najeto 135 000 kilometrů. Letos mi na emisích řekli, že to je nový auto a na technické mi řekli, že to je opravdu dobrý auto.

Jsem s ním velmi spokojen.

Když se mu chce, jede 160km/h, ale při předjíždění žádná sláva ohledně zrychlení (chce to využít spíš nižší rychlostní stupeň - podřadit).

Jsem vysoký 189cm a na prostor si nemohu stěžovat. Je pravda, že za mnou by si cestující neměl kam dát nohy :-)

01.08.2009 | 15:58:45 | - Reagovat

FIAT

Ahoj. Koupil jsem si pred tydnem fiat punto II v jjednom nejmenovanem autobazaru. Dal jsem za nej 49000 i pres to ze je ve vybornem stavu. S porovnanim s ceskymi auty typu Fabie nebo Octavie je to utulne auto kde se citite jak v obyvaku,nic vas nnikde netlaci,vse je uzivatelsky prijemne a jediny problem ktery jsem zatim resil byla lehce zkorodovana pojistkka ktera delala v elektronice binec a nechtela sepnout neco v motoru diky tomu to nestartovalo ale bylo to vyreseno za 15 minut. Jinak hluk motoru se uvnitr vubec neprojevuje ani zadne vibrace. Pokud bych chtel mluvit o Fabii nebo Octavii tak jsou to auta kde jsem se citil jako ve skleniku a ne v aute. Zkratka ctyrdverova auta nejsou moje obliba a kdyz jsem u techto aut videl ty velka okna tak jsem radsi pristoupil na punto protoze je uuvnitr pprijemne sero diky tmavsim potahum a mensim oknum. Startuje vzdycky bez problemu a to za kazdeho pocasi. Jediny problem krome toho co jsem popisoval byl ten ze mi v autobbazaru nerekli druh oleje co mam dolivat tak jsem to musel dohledat ale byla to i moje chyba ze jsem se nezeptal ale i to je doresene. Chcete li jezdit za prijatelnou cenu a spotrebou 16 km na 1 litr jak prevadi palubni pocitac vyberte si toto auto.

15.06.2009 | 18:31:38 | SGTVNET Reagovat

Puntík

Puntík II se prodává až od 1999, mám schovanou jednu reklamu z časopisu - Nové Punto, nový druh.
Mám Punto II taky s 1,2 8V, 5 let, 90 tisíc km v plné výbavě Dynamic. Nejúžasnější na něm je jistě prostor, protože 2 jízdní kola a tři lidi vevnitř hovoří za vše. Důrazně doporučuju verzi s dělenými sedadly, rozhodně se to vyplatí. Za těch pět let závady - dětská nemoc s el. stahováním okýnka (opraveno v záruce), po 4 letech jeden kus výfuku a pak druhý, každý cca po 3000 Kč z druhovýroby, jedno těsnění za 1000. Levá potkávačka grrr, musí se při výměně odmotnovat řídící jednotka, ted mi ale v jednom servise dali nějaký lepší žárovky než ty za 80 Kč a zatím se drží. Jezdím s ním zejm. po městě, takže spojka už bere hodně nahoře, ale zatím OK, jediný problém je "zvuk" nějaká zanešená kalpka sání či co, stále se opakuje ale na funkci údajně nemá vliv. Suma sumárum mimo běžných prohlídek a mazání za těch 5 let max. 10 000 Kč za servis. Jinak auto bez problémů, koroze nehrozí ani po poškrábání od "milých" sousedů. Spotřba v zimě a v létě s klimou ve městě jde i přes 7 l, ale jen mírně. Na švédské dálnici 110 km/h - 5l.
Pana Puntíka bezmezně miluji, byli jsem s ním ve Švédsku i v Norsku i ve 4 lidech a vše zvládl na 1. Také bych vyzdvihla jeho celkem slušnou světlou výšku, na polňačce k chatě bez problémů a vyjede taky všechno, Ramzová 2005 na Barum Polariskách 20 cm sněhu, všichni stojí, jen já na dvojku a 2000 otáček v pohodě vyjedu . Prostě je to kámoš.

03.04.2008 | 12:40:10 |  Reagovat

fiat

Zdravím, motor 1,3 v naftě mi vrtá hlavou, ale auto bude převážně jezdit v městským provozu krátké vzdálenosti, ten raději vyloučím a zvolím benzíňáček, co se týče druhého pisatele tak má asi pravdu. Puntík: délka, šířka, výška: 4030/1687/1490, rozchod kol vpředu a vzadu: 1473/1460 Linea: délka, šířka, výška:4560/1730/1494, rozchodkol vpředu a vzadu:1471/1483. obě jsou pěkná, ale asi Linea zvítězí.

22.02.2008 | 11:33:44 | Jarda Reagovat

GP vs Linea

Linea je myslím GP vo verzii sedan, takže ak nepozeráte na dizajn tak potom sa asi rozhodnete podľa praktickosti....a veľkosti kufra....

21.02.2008 | 17:00:37 | miki Reagovat

Já bych bral jednoznačně Lineu v naftě 1,3!!!!!

19.02.2008 | 16:06:38 | F.F. Reagovat

fiatek

Zdravím Vác zde na fórku, chtěl jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s fiatkem linea. Nedávno jsem zavedl manželku k prodejci fiatků na okuk grandíka a padla nám do oka linea, teď řešíme co koupit grandíka nebo lineu? Prostě obě dvě autíčka jsou krásná, ale jen jedno bude před barákem. Všem díky za odpovědi.

18.02.2008 | 21:39:08 | Jarda Reagovat

Mk. II

Moje Punto II 3dv je 8 let stare, ma najeto 175 tis. km a nikdy me nezklamalo nicim podstatnym. Spotreba 5,5 l, dost mista, pri silnicnich rychlostech i na 44 kw prijalelna dynamika (zvlaste v nizsich otackach), bez koroze, ostre brzdy, velka sedadla, pekny zvuk motoru..Ale preci jen uz si synchrony s dojkou moc nerozumi, zacina prosakovat olej pod vikem hlavy, podvozek urcite neni sportovni, ale moc komfortni taky ne (ani u noveho auta:)), zpracovani interieru zadna slava, odlupuje se lak na prazich, pristup k zarovkam leveho predniho svetla temer zadny, spatny vyhled vzad (mala zrcatka, sirkoke sloupky, male zadni okno)..Jinak slouzi dobre a budu na nej rad vzpominat..Nevyrabi se MK II az od 99?!

15.02.2008 | 21:29:03 | OM Reagovat

re

ďakujem za peknú recenziu, myslím že Punto II je ozaj dobré auto, mal som ho tiež ako kandidáta na malé auto, pozdával sa mi motor, vnútorný priestor, kufor a aj cena výborná.
Vydarené autíčko....

15.02.2008 | 13:43:40 | miki Reagovat

Punto Mk. 1

Jedine co bych jednicce ja vytknul je razeni - moc dlouha radici paka a trochu nepresne drahy a je nutno pouzit malinko vetsi silu...s Mk. 2 jsem nejel,ale doufam, ze to opravili...

Jinak moc pekna recenze. S tim mistem uvnitr musim souhlasit, na to jak se to auto zda malinke,tak je opravdu uvnitr mista dost. I sedacky jsou celkem prijemne.

13.02.2008 | 07:38:24 | Mr.Brain Reagovat

Další člověk který taky konečně přišel na to že Fiátky jsou dobrá atíčka!!!

12.02.2008 | 16:13:11 | F.F. Reagovat

Pěkné

Pěkná recenze..s pedály můžu souhlasit..Punto stejně jako dřív Uno dokonale využívá rozvor auta...na to jak je malé..je prostorné...bohužel taky měřím 184cm a s velkými chodidly je utrpení jezdit s Fiatem....

12.02.2008 | 12:43:46 | KubikCv Reagovat

Dobrá recenzia,ktorá vie zhrnúť klady auta.
Chcem sa opýtať na predbiehanie.Je to ozaj tak slabé ako píšete ?

12.02.2008 | 11:37:13 | michal Reagovat