Recenze Seat Ibiza Reference 1,4
“Za svoje peniaze som dostal kvalitné a pekné auto, ktoré rodinke vždy poslúžilo.”

Autor recenze: stroncium (33 let) všechny recenze tohoto autora

Rok výroby:2006 Typ motoru:1,4 16v 85k (63kw) Stav km při koupi:50 km Stav km nyní:25 000 km Způsob řazení:manuál Status vozu při koupi:nový Jak dlouho auto používáte? 2 roky Průměrná spotřeba: 6 l/100 km Vloženo: 2. 9. 2008

Hodnocení inzerátu: 4 Hodnocení recenze

Hodnocení vozidla autorem 9.2

Spolehlivost

10
 

Jízdní vlastnosti

10
 

Komfort

8
 

Provozní náklady

9
 

Náhradní díly

9
 
(1 = neuspokojivá!, 10 = vynikající!)

Informace od autora recenze

Koupili byste další auto tohoto výrobce? ano

Závady a opravy na autě

Auto je zatiaľ bez poruchy.

Akurát som cca po dvoch - troch týždňoch od kúpy reklamoval trochu neisté brzdy (najskôr sa pri brzdení nič nedialo a potom zrazu brzdy zabrali naplno) a mierne zatáčanie doľava po spustení rúk z volantu. V servise skontrolovali tlak v pneumatikách, na počítači chybové hlásenia z posilňovača (či čidlo na volante nedáva falošný pokyn do serva) a brzdy premerali na stolici.

A našli chybu v tuším v ľavej zadnej brzde, ktoá mala malý účinok (v podstate nebrzdila). Toto opravili a odvtedy všetko v pohode. Ale charakter bŕzd u Ibizi je taký, že majú trochu horšiu citlivosť, ale zase keď potrebujem, tak majú razantntný nástup a krátku brzdnú dráhu.

A ešte sa mi niekedy stáva, že keď auto pár dní nejazdí, alebo je v nádrži menej paliva, t.j. 15 l a menej, tak motor po naštartovaní "cuká" a niekedy aj zhasne. To "cukanie" zmizne behom 20 - 25 s a keď motor zhasne a znova naštartujem tak tiež zmizne. Neviem čím to je, ale chystám sa teraz na druhú garančnú prehliadku tak podebatím v servise.


Hodnocení a zkušenosti s autem

Ako opísať svoje skúsenosti? To je otázka?

Tak asi najskôr trochu histórie kúpy auta. Je to naše prvé vlastné auto v rodine a pri výbere zohrávala veľkú úlohu cena a podmienky predaja. Auto je kupované na úver na akciu za 1/3 a tento spôsob môžem iba doporučiť. Nič nepreplácam a platím mesačne iba zákonné a havarijné poistenie a po roku vždy doplatím tretinu auta. teraz v septembry zaplatíme poslednú tretinu a auto je úplne celé naše.

Skúsenosti s predajcom sú tiež iba pozitývne, keď som auto kupoval tak som odchádzal z predajne o pol siedmej večer a zo strany predajcov nebol ani náznak toho, že už im "padla". Trochu horšie je to so servisom, keďže servis je pre Seat, VW a Škodovku dohromady. Na to myslím Seat dopláca, pretože servisáci sú orientovaní na škodovky a ja viem o tom aute asi viac ako oni.

A teraz priemo k autu.
Čo ma hneď upútalo bol vzhľad auta, strašne sa mi páčilo a dodnes je to pre mňa jedno z najkrajších malých áut na trhu. Má taký zdravý agrasívny kukuč a vidno, že už je na trhu niekoľko rokov a dizajn je prepracovaný.

Výbava je základná reference, teda bez elektriky, klímy a pod. Ale v podstate mi to nejako nechýba, teda okrem klimatizácie (ďalšie auto ju bude musieť mať). A aspoň sa nemá čo pokaziť.

Priestoru vo vnútri je myslím tak akurát pre rodinu s dvomi malými deťmi. A to mám 196 cm. Kufor by sa zišiel pri ďeťoch niekedy väčší, ale zatiaľ som do auta napratal všetko čo som potreboval.

Pohodlie je dané podvozkom a ten je naladený športovo tvrdo. Čo mne však vôbec neprekáža, ale neviem čo na naše slovenské a české cesty hovoria nápravy a tlmiče. Uvidíme po viac kilometroch, zatiaľ som nič "zlého" nepostrehol. Sedadlá sú výborné, držia v zákrutách a operadlo je vysoké a tak drží chrbát. Operky hláv sú sklonovo nastaviteľné. Jediné čo mi chýba je bedrová operka. K pohodli prispieva aj veľmi dobrá ergonómia ovládacích prvkov a tvar palubnej dosky a kvalitné vypracovanie. Zatiaľ vôbec žiadne pazvuky, alebo nejaké drnčanie. Jedine pri studenom motore sa v oblasti 1 500 ot/min objaví jemné drnčanie. Ale už o cca 100 ot nižšie alebo vyššie tento preblém nepozorovať.

Motor je 1,4 85k, nie je žiadny zázrak, ale myslím, že na normálne jazdenie stačí (auto je dosť ľahké) a s autom sa dá na zatáčkovitej ceste vyblbnúť. Určite by som nebral základnú 1,2-ku a ani 1,6-ku. A diesle sú moc drahé, ťažké na predok a nekultúrne. U mňa spokojnosť pretože som sním nemal žiadny problém, nedolieval som ani 1 ml oleja, všetko beží ako má. Trochu vyššia je hlučnosť, čo však myslím patrí k športovému prejavu auta.

Vyslovene spokojný som s prevodovkou, presná, krátke dráhy, dobre zvolené odstupňovanie. Jediná vec mi vadí aj po dvoch rokoch a to je radenie spiatočky. Niekedy tam padne až na druhý krát a má väčší odpor pri zaraďovaní, a už sa mi asi dva krát stalo, že som si pomýlil jednotku so spiatočkou.

K podvozku len toľko, že moje hranice sú určite nižšie ako jeho. Pred tromi týždňami som cestou na východné slovensko asi prekvapil niektorým majiteľov silnejších áut. Na rovinke ma samozrejmä predbehli a tom som išiel tak 110. A potom som ich v kopci dobehol a v zákrutách predbehol. A auto nebolo prázdne (JA+plynový šporák+plná veľká plynová bomba+nejaké oblečenie). U mňa má podvozok veľké +.

Trochu nespokojný som s lakom, myslím si, že je trochu mäkký a tak na ňom poznať škrabance, alebo odletujúce kamienky. Ale určite sa to dá vyriešiť vhodnou autokozmetikou. Lak je základný CALA modrá. U metalízovej farby to asi nehrozí. Ale zase som bol prvý v meste a dosť širokom okolí s touto farbou, takže to nebola tuctovka.

Auto má najazdených necelých 25 000 km po všetkých možných povrchoch a kvalitách ciest, aj rôzne nespevnené cesty a poľné cesty.

Spotreba je dlhodobo 6 l/100 km. Najnižšiu krátkodobú priemernú som dosiahol 5 l, najvyššiu vlastne ani neviem, odhadujem okolo 7 l. Auto má jednu pozoruhodnú vlastnosť, čím je viac naložené tým dosiahnem nižšiu priemernú spotrebu. Čiže idem úplne v pohode pod 6 l. Napr. tento rok cestou na dovolenku (340 km) som mal spotrebu 5,2 a cestou naspäť 5,6 (pri rýchlostiach na okreskách 110 a na diaľnici 130). Jazdím 70 % okresky 20 % mesto a 10 % diaľnice. A ešte poznámka k palivu. V poslednom čase mu dávam OMV Carrera 95 a to mu veľmi chutí, auto ide lepšie do otáčok a spotreba dolu, skúšal som aj Shell V-power, ale tam žiadna zmena oproti napr. Tescovom benzíne nenastala.. U mňa teda diesel zatiaľ nehrozí.

Jeden postreh ešte k žiarovkám v predných svetlometoch: na každej strane som už dva krát menil stretávačky (žiarovky H7). Pýtal som sa na to aj v predajni či je to normálne a vraj je to spôsobené nie príliš vhodnou konštrukciou žiarovky a vraj ich denne predajú tak 10 kusov. Svietim stále tak si musím zvyknúť na častejšie výmeny. Ale pri cene 100 - 200 Sk za kus (bežné žiarovky) to nie je tragické a aj žiarovka sa dá vymeniť za chvíľu.

Z môjho pohľadu vyslovujem autu iba pochvalu a spokojnosť.

Přečetli jste recenzi, teď ji můžete ohodnotit: Hodnocení inzerátu: 4


Komentáře uživatelů k recenzi Seat Ibiza

Vložit komentář

ibiza 2006 63 kw

rv. 2006 cala modra jeden z prvních modelů s motorem 63 kw.
Momentalně najeto 110 000 km . Npravidelné startování odstraněno omv carrera nebo chiptuningem sám nevím.Jinak
žádná porucha.S vozem jsem nad míru spokojen . O proti před tím používané felicii nebe a dudy. Je pravda , že motor není žadný fofrník , ale po chipu dosáhl přeci jen trochu lepších
parametrů .Ne , že by auto jelo o moc rychleji ( tachomrtrových 200 km/hod maximum¨) , ale táhne daleko lépe od spodu.Jinak
co mě příjemně překvapilo ani po tolika km. nemám zásadní problémy s žádným vrzáním skřípěním apod. , což o všech vozech tohoto segmentu nelze říct.

29.10.2010 | 23:02:45 | rony Reagovat

na jeden dielik prejdes cca 80km ....mam ibizu 1.6

28.05.2010 | 22:40:15 |  Reagovat

Palivo

chcel by som sa opytat , mam totiz novy seat ibizu a este ho mam len krat ko a neviem urcit zhruba kolko ma jeden dielik paliva na displey . proste lebo ako viete tak neubuda z neho postupne ale svieti bud cely alebo nesvieti no tak chcel by som sa opytat aby ste mi napisali na Email vase skusenosti .
Že kolko maliva je v nadrzi zhruba na jeden dielik . dakujem

26.08.2009 | 09:19:48 | 00250 Reagovat

pozvanka

pozyvam majitelov vozidiel znacky SEAT do SEAT clubu: www.seatclubslovakia.com

22.02.2009 | 18:00:44 | immortal Reagovat

Skúsenosti v zime

No popravde ani nie je v podstate o čom písať, pretože auto jazdí bez problémov. Zatiaľ najväčší mráz bol -16 stupňov a štartovanie prebehlo úplne bez problémov, akurát že to asi tak o 0,5 s trvalo dlhšie kým motor naskočil oproti normálu (čo si myslím je úplne nepodstatné). Ale uznávam, že to nebola nejaká extrémna teplota, aj keď na druhú stranu známy s ktorým chodím do práce má Alfu 156 1.9 JTD a hovoril, že to rámo musel nechať 2-3 krát nažhaviť, kým sa motor chytil. Ale vráťme sa k seatíku, motor zohriaty po cca 5 km, následne aj interiér. Tri veci sa zatiaľ v zime objavili:
1) ventilátor začal vydávať taký slabý cinkotavo-šuchotavý zvuk (pri mínusových teplotách) hlavne hneď po štarte keď ide do vnútra studený vzduch. Keď už je motor zohriaty a pustím teplý vzduch tak to po čase prestane. Neviem čím to je, možno nejaké ložisko.
2) podvozok je v zime ešte tvrdší a zadná náprava pri prechádzaní cez väčšie nerovnosti (spomaľovače a pod.) trochu vŕzga. Po prejdení pár km a "zohriatí a rozbehaní" tlmičov sa to vráti do normálu.
3) neviem či sa mi to iba zdá, ale pri teplotách pod -10 stupňov akoby zamrzli reproduktory a rádio musím dať hlasnejšie. Po zohriatí interiéru sa to vráti do normálu.

Inak auto jazdí bez problémov. Najazdených cca 33 000 km. Spotreba sa mierne zvýšila ale nepresiahla 6,5 l. Čo bolo dané aj tým, že som dosť jazdil po snehu a do kopca na lyžovačky.
Benzín stále OMV Carrera 95, problémy s cukaním motora pri studených štartoch sa odvtedy nevyskytli ani raz a to môžem mať v nádrži doslova iba pár (2 l) litrov.
Jazdné vlastnosti na snehu a ľade sú veľmi dobré, čo je asi aj zásluhou dobrých zimných gúm. ABS-ko funguje veľmi dobre. Jediná slabšia stránka je prenos výkonu pri rozbiehaní, hlavne keď je vzadu plne obsadené + nejaké veci v kufri a v predu je iba vodič. Vtedy na jednotke a dvojke treba pridávať veľmi jemne, na trojke je to už v pohode. A super zábavka je na parkovisku s použitím ručnej brzdy ...

23.01.2009 | 08:25:01 | stroncium Reagovat

Nová Ibiza

Prečítajte si najnovší test Ibiza vs. Fábia na www.auto.cz.
Neuveriteľné, že v Česku zvíťazila Ibiza. A to bola Ibiza v základnej výbave + doplnky. A preto nepochopím, že si niekto kúpi Fábiu a nie radšej Ibizu. Ja by som sa hambil zaparkovať fábiu pred domom. Inak podľa mňa je z textu cítiť, že ich veľmo mrzelo, že fábia prehrala a tak keď bola fábia v niečom lepšia tak to patrične ospievali.

08.12.2008 | 13:46:36 | stroncium Reagovat

ok tak sa na to pozrime

benzin 95 oktanov bezny - /klasika na slovnafte, bez specialnych aditiv/

benzin mas 95 oktanov s aditivami naviac -
/OMV - aditíva proti korózii a oxidácii,
Shell V-Power prísada Friction Modifier /

benzin 100 oktanov - /OMV carrera, Shell V-power racing - rovnake aditiva + viac oktanov, menej siry, dovoz zo zahranicia, nie Slovnaft a domiesanie... /

do motora je standardne odporucane tankovat 95 oktanov a VYSSIE.
Riadiaca jednotka si upravuje zapalovanie podla nastavenia a PRISPOSOBUJE spalovanie podla vybusnosti paliva, teploty motora -oleja, vody , lambda, snimacov atd. tak aby bolo spalovanie optimalne /

To ze natankujem vyssie oktany ovplyvnuje motor.
Este raz , mne to pomohlo, odvtedy nemam ziadny problem s motorom. A vymena sviecok, palivoveho filtra VOBEC nepomohla.

Chcel som vtedy "setrit" a tankoval som "shit-ne" benziny, bohvie co do nich doplnali. Ci uz vedome alebo nevedome.
Do servisu som chodil ako na klavir. Prestalo ma to bavit. Slo to do penazi a auto u nich iba stalo. "Opravy" nepomohli, nevedeli urcit v com je problem.
Odvtedy sa vyhybam - malym pumpam a TESCO, Carrefour, Slovnaft pumpam. Tankujem iba na Shell-ke a mozes mi verit naozaj mam konecne normlane startovanie a "zivy" motor.

Po nahrani inej mapy spalovania do RJ bude priebeh opat iny a lepsi. :)

10.11.2008 | 09:59:26 | maniakomp Reagovat

a jééé,chytrolín

Nikdo nepiše,že je velky rozdil,ale auto jde lepe od spoda za plynem, a samozřejmě motor nevyleči...

10.11.2008 | 08:50:19 |  Reagovat

nezmysly

co trepete, ze velky rozdiel.. skusal som rozne benziny do V6 aj do dvojlitra a ziadne citelne rozdiely, a uz vobec nie ze vyssi oktan "vylieci" motor.. odstrani trhanie a pod.. na to si kupte nove sviecky, vymente filtre a kable.. alebo kupte lepsie auto.

10.11.2008 | 07:47:40 |  Reagovat

Humusakovy

Humus si opaluj na zahradce a když tomu nerozumiš,tak nic nepiš...Ty co komentař,to perla..

10.11.2008 | 07:15:52 |  Reagovat

aditiva do benzinu ...

ziadne naviac. Do benzinu som pridaval iba olej M2T pre motorku :) .
Pre auticko to neurobim .
Vela je marketing, uznavam, ale mne naozaj pomohlo tankovanie vyssich oktanov.
Tu mam aspon ako taku istotu ze je benzin cisty bez "aditiv" ktore sa "nahodne" dostavaju na pumpach do nadrzi. / voda, necistoty a pod./.
Mozno neskor prejdem na klasicku 95 v power na rovnakej pumpe ale zatial sa drzim toho co mi vyriesilo problem s trhanim motora a zlymi startmi.

09.11.2008 | 21:13:07 |  Reagovat

Cože? "Opálí" humus? Aha... . Jinak aditiva se nekupují v supermarketu, ale ve specializovaných prodejnách.

09.11.2008 | 09:10:14 | Radek Reagovat

Smysl to ma

Doporučuju zakaznikum jedenou za čas natankovat vysoko oktanovy benzin,ma to svuj smysl,ma totiž vyšší teploty hořeni a tim motor"v uvozovkach" vyčisti.A je jedno jaky maš obsah motoru,ale je to znat vždycky.A co se tyče aditiv,tak s nina noc dobre skušenosti nemam..

09.11.2008 | 09:06:59 |  Reagovat

Cpát 100 oktanový benzín do motoru 1.4 má rozhodně smysl... . Spíš si kup aditiva do benzínu. Ušetříš a budeš vědět, že je tam máš.

09.11.2008 | 08:43:15 | Radek Reagovat

benzin-odporucenie

Skus vyjazdit ten benzin co mas a potom natankuj ak mas niekde poblizku shell v-power racing 100 oktanov.
Mal som podobne problemy, trhanie motorom pri startovani, najma rano alebo po prestavke 2-3 dni ked auto stalo. Vtedy som tankoval najcastejsie na omv, carefoure a tesco /kvoli cene :(/ V servise som bol cca 5x po sebe. Urcite si mysleli ze si vymyslam, par krat startovala ibizka iba na 3 valce :(.
VAG neukazal nic, paliv. filter v zaruke vymeneny, sviecky detto. Bez zmeny. Potom som raz musel tankovat a najblizsie bola shell-ka. Dal som tam 100 oktanovy / vsetky stojany vtedy boli plne a ponahlal som sa. A odvtedy je motor ako novy. Ziadne problemy. Tankujem uz 1/2 roka iba racing a ziadne problemy uz nemam. :) A ibizka je hooodne zivsia :). Dokonca nemusim tak tlacit na pedal a mam aj nizsiu priemernu spotrebu.

mas tu zopar informacii v recenzii /filter, servisna prehliadka, tlmice resp predna naprava / ktore sa pokusim vo svojej recenzii doplnit. Moje skusenosti su ale velmi podobne.

08.11.2008 | 21:01:44 | maniakomp Reagovat

benzín

Ja som bral teraz naposledy na Slovnafte, cca 22 l (nádrž bola plná približne na polovicu). Ale zdá sa mi, že "výkon" išiel dole, už to nie je také živé. Potom som na druhý deň dolial tak aby bola plná nádrž cca 24 l normálnej 95 na OMV a už sa mi to zdalo trošičku lepšie. Takže som sa rozhodol, že budem brať 95 Carrera. Rozdiel 1 Sk je minimálny, spotreba nižšia a auto lepšie ťahá. Aspoň teda podľa môjho subjektívneho pohľadu.

04.11.2008 | 13:49:20 | stroncium Reagovat

Vlastní recenzi

napíšu až později, třeba až po první servisní kontrole. Ještě bych chtěl dodat, že podobně jako Ty jsem vůbec nemusel dolévat olej. A to mi prodejce tvrdil, že si to může vzít až litr, tak jsem pro jistotu koupil jednolitrovou pikslu nějakého kvalitního oleje (Fuchs?) za cca 250,- Kč.
Plánuji vyzkoušet ten OMV 95 benzín.
A jak jsem psal o té zpátečce, teď jakoby naschvál jde zcela hladce.

03.11.2008 | 14:49:24 | poonja Reagovat

vitaj do klubu

Tak ťa vítam v klube Ibizákov. Najlepšie ak napíšeš vlastnú recenziu a budeš ju priebežne dopĺňať komentármi.
Želám veľa šťastných kilometrov bez nehody a poruchy.

31.10.2008 | 13:11:41 | stroncium Reagovat

Pěkně jsem si početl.

Já mám Ibizu 63 kW Pepé asi 4 měsíce, najeto cca 7000,- km. Moje zkušenosti jsou vcelku podobné. Co se týká brzd, také mne občas trochu překvapí, zejména při dobržďování někdy zaberou nečekaně silně. Jinak bez problémů. Podvozek a stabilita v zatáčkách - jedním slovem skvělé. Zde to naše autíčko nandává i mnohem nadupanějším vozům.

31.10.2008 | 11:37:04 | poonja Reagovat

II. servisná prehliadka

Tak mám za sebou servisnú prehliadku po dvoch rokoch a cca 28 000 km. Hlavne išlo o výmenu oleja a brzdovej kvapaliny, kontrolu bŕzd a tlmičov, nastavenie svetiel a kontrolu počítača + všelijaké drobnosti. A výsledok je veľmi dobrý, žiadne chyby. Tlmiče po meraní vykazujú rovnakú účinnosť ako minulý rok a brzdy boli dokonca lepšie a to ešte pred výmenou brzdovej kvapaliny. Jediné čo ma mrzí, že som si predtým neprečítal servisnú knižku a netrval na servisnej po 30 000 km. Lebo keď som sa pýtal aký je rozdiel medzi prehliadkou po dvoch rokoch a 30 000 km, tak mi povedali, že je tam naviac iba výmena vzduchového a prachového filtra. Ale v knižočke píšu, že sa po 30 000 km robí aj kontrola klinového a rozvodového remeňa, diferenciálu a prevodovky (+ olej). A to sa mi teda cca o 2 mesiace nechce ísť znovu do servisu a vysoliť ďalšie prachy. Ale som aj naštvaný na servis, mali ma správne informovať, keď som sa na to konkrétne pýtal, ale čo by som na Slovensku asi chcel. Inak aj ten servisák, no nič moc. V podstate by som si to mohol urobiť všetko sám, jedine by som sa nemohol napojiť na počítač. A mal tam pri seba aj na zaučenie jedného učňa. Tak to bol fakt na neho pohľad, bolo vidno ako stráášne moc ho to baví. Keď mi kontroloval rezervu tak pri jej ukladaní späť mi ju v pohode uložil krivo, lebo sa mu nechcelo dať nabok veci čo mám uložené pri rezerve (malú metličku, šampón, koncentrát do stieračov) a vôbec ho to nesralo, že tam potom išla zle namontovať skrinka s náradím, ktorá je v kolese a že krycie plato kufra dobre nesedí. Už som mu chcel niečo povedať, ale v tom prišiel majster a dohovoril mu. A ďalšia vec ktorá ma štve, že nikde nie je vyvesený cenník prác alebo aspoň hodinovka. Na faktúrke som mal hodinovku 650,- čo ma nijako nevzrušovalo až do doby keď som si doma pozrel minuloročnú faktúru a tam je 420,-. Až taká veľká inflácia nebola, takže si podľa mňa zdvihli cenu lebo som si doniesol vlastný olej. Nastene som tam zbadal jeden maličký leták, že pri vlastných náhradných dieloch sa zvyšuje hodinovka o 40 %. SUPER. Viac tam nepôjdem. Ešteže bolo auto v poriadku a nevyskytli sa žiadne chyby.

27.10.2008 | 08:25:10 | stroncium Reagovat

Vzduchový filtr 4

Tak ještě k tomu filtru, ale už naposled - nechtěl jsem tu žádnou firmu jmenovat, ale speciálně v Auto Kelly jsem byl a skoro mi ten nesprávný filtr prodali, ale vyvedl jsem je z omylu. Opět mi chtěli vnutit ten na starší typy motorů. Potom čtvrt hodiny hledali sami v různých shopech a uznali, že mám asi pravdu, odkázali mě nakonec přímo na Seat. Tak a dost o vzduchovém filtru, už toho bylo napsáno až až.

14.10.2008 | 20:16:49 | Jirka Reagovat

filter

To nějak nechápu. Zadám: Seat Ibiza 1.4 16v, výkon 63kw, výroba od 05/2006, tak vypadnou tyto dva filtry.

14.10.2008 | 16:21:35 | Radek Reagovat

anonym

Ty ak chceš niečo napísať tak aspoň si daj poriadnu prezývku. A na stránke o svojom aute si môžem napísať čo chcem. Neviem prečo by som mal platiť za niečo viac len preto že to je "značkové".

14.10.2008 | 13:06:10 | stroncium Reagovat

filter filter

prosim ta chod do seatu nech ti tie filtre predaju a nevyplakavaj tu o tom

14.10.2008 | 12:04:23 |  Reagovat

Prachový filter

A k tomu prachovému filtru. Včera som sa na to pozrel a krabička je, ale vložka chýba. A tá čo som pozeral je v Ibize, Fábii a Pole rovnaká pre všetky motory, možno je maximálne iná pri auto. klíme. Takže tú si v pohode objednám cez internet.

14.10.2008 | 11:49:29 | stroncium Reagovat

re: filtr

To: Radek
Keby to bolo také jednoduché, tak už ho dávno mám, ale z tých čo sú aj v ponuke Auto Kelly to nie je ani jeden. To sú všetko filtre na staršie prevedenia motora 1,4 16 V, ktoré sa robili max. do konca roku 2006. Od 5/2006 je ale výkonová špecifikácia 63 kW a tá má úplne iný typ filtra.

14.10.2008 | 11:46:34 | stroncium Reagovat

filtr

Eshop Auto Kelly 1.4 16v 63kw (od 05/06-) cena 120kč Starline, Filtron 179kč. Asi 2 minuty hledání. :-))

13.10.2008 | 21:38:11 | Radek Reagovat

Vzduchový filtr 3

Ahoj, tak to je přesně ono, co jsem čekal. Filtry na tyhle motory nikde nejsou, už ve dvou dalších obchodech mi chtěli vnutit nesprávný typ :-( Prostě tyhle 63 kW motory jsou moc mladé (tuším začátek roku 2006). Zkoušel jsem to obejít a jít na to přes fábie, ale tam je to to samé. Takže druhovýroba zatím žádná. Bohužel, zatím to pro nás vypadá na originál Seat filtr za dvojnásobek ceny :-( Na filtr jsem se díval, ale kromě čísla dílu VW tam není nic. Pokud by se vám někomu něco povedlo najít, dejte nám vědět :-))

13.10.2008 | 20:39:03 | Jirka Reagovat

filter

Tak som išiel vymeniť filter a zistil som že to nie vôbec ten ktorý potrebujem. Je úplne iný ako mám v aute. Pozeral som teraz net a zistil som, že si ho budem musieť objednať originál v SEATe. Pretože všetky firmy (výrobcovia) čo ho ponúkajú na internete pre môj typ motora (BXW) to iba automaticky prevzali z predchádzajúcich výkonových špecifikácií, t.j. 55 a 74 kW. Lenže už sa im asi neráčilo zistiť či tam ten filter pasuje. Takže teraz riešim dilemu, či ten filter vrátiť a či mi ho zoberú späť (internetový obchod), alebo a to by bol ten lepší prípad, či si ho zoberie kolega do Fábky.
Som z toho sklamaný. Prečo mám platiť raz toľko, len preto, že mi to predajú ako originál náhradný diel? Skúsim sa ešte dnes pozrieť na ten čo je v aute, či tam nieje niekde značka výrobcu a špecifikácia, ale nedávam tomu veľkú šancu.
Ak by ste niekto vedel, kde sa dá zohnať vzduchový filter na Ibizu 1,4 16 V 63 kW, typ motora BXW dajte vedieť.

13.10.2008 | 13:14:23 | stroncium Reagovat

Vzduchový filtr 2

To stroncium: tak dej potom vědět, jestli ti tam ten filtr pasuje. To jsem na to zvědavý :-) Jestli nemá na délku cca 37 cm, není to on. Měřil jsem si ten originální, co tam právě mám. Samozřejmě se o ten filtr zajímám hlavně proto,že se mi zdá 60.000 km taky dost :-( Rád bych ho měnil každých 15.000- 20.000 km, to je myslím optimální a motor bude pak zase šťastný :-)
Co se týká pylového/prachového filtru v kabině, tak hledej pod schránkou u spolujezdce černý box, umístěný na výšku, tlušťka cca 2-3 cm. Je to více ke středu kabiny. Ten skrývá (v mém případě) filtr. A jak vlastně víš, že tam ten prachový filtr nemáš? Máš tam aspoň ten box?

09.10.2008 | 20:44:12 | Jirka Reagovat

Ešte k vzduchovému filtru. Mne sa zdá, že meniť filter po 60 000 km je dosť neskoro. Ak sa nemýlim, tak v servisnej knižke je výmena po dvoch rokoch. Ja mám teraz necelých 30 000 km a keď som ho pozeral tak síce ešte nebol úplne čierny, ale podľa mňa už celkom súci na výmenu. A nie je to nejaká veľká položka a motoru to len pomôže.

09.10.2008 | 07:29:54 | stroncium Reagovat

Prachový a peľový filter

Kto vie nech poradí. V aute nemám prachový filter a chcel by som ho namontovať. Chýba tam iba vložka filtra alebo aj nejaký plastový box v ktorom je ten filter upevnený?
Výbava Reference, bez klímy.
Ď.

09.10.2008 | 07:23:30 | stroncium Reagovat

filter

Ja som zohnal filter cez internet. Objednával som si olej na www.olejposta.sk a v ponuke majú aj filtre + všeličo iné.
Tak som si pozrel zoznam ponúkaných výrobcov a potom na ich stránkach som našiel ten pravý. Ale je pravda, že z tých cca 10-tich iba dvaja majú filter pre 63kW. Ja som chcel pôvodne SCT Germany (Mannol) typ SB 2100, ale ten nemajú a trvalo by dlho kým by ho zohnali. Takže mi potom oni napísali do objednávky MFilter K 410, ale ten ako som zistil nie je pre 63 kW iba pre 55 alebo 74 kW. Takže po telefonickej dohode som si potom objednal MECAFILTER typ ELP 3855. A ten zohnali behom dvoch dní. Včera mi prišiel a vyzerá na prvý pohľad ako ten čo je v aute. Ale na 100% to zistím až keď ho vymením. Na obale nie je uvedená špecifikácia pre aký typ motora to je, je tam iba, že je to pre SEAT, ŠKODU a VW.

09.10.2008 | 07:19:39 | stroncium Reagovat

Castrol je jen převlečený Mogul,ale za mnohem více peněz.

07.10.2008 | 20:28:10 |  Reagovat

Vzduchový filtr

To stroncium: ahoj, jak se ti podařilo sehnat ten vzduchový filtr na 1,4 16V 63 kW? Chtěl jsem si ho taky vyměnit, protože mám najeto už 32000 km a v servise ho chtí měnit až při 60000 km. Ale nikde jsem ho nesehnal, a to jsem lezl několik hodin po Internetu. Dokonce mi jednou prodali údajně filtr k mému motoru, ale byl úplně jiný (předpokládám, že na starší verze 55 nebo 59 kW). Prosím budu ti vděčný nebo i někomu jinému za zdroj, kde sehnat ten správný filtr na 1.4 16V 63 kW. Díky.
Co se týká oleje, tak se mi zdá, že jsi vyhodil zbytečně moc peněz, ale přiznávám, olej to bude určitě kvalitní :-))

07.10.2008 | 19:43:29 | Jirka Reagovat

Olej

Tak mi konečne zajtra príde olej + vzduchový filter čo som si objednal.
Olej Castrol EDGE 5W-30 (4l 1740,-) a vzduchový filter Mecafilter (350,-). Inak keď som sa pýtal v servise tak tam za filter pýtali 650,-. Pekný rozdiel. A na oleji som tiež ušetril minimálne 150,- za liter. Takže už len sa objednať do servisu a pripraviť prašule.
Zatiaľ sa neobjavili žiadne závady a chyby, tak by sa malo len všetko skontrolovať podľa servisnej knižky a nastaviť svetlá, vymeniť olej + olej. filter a vymeniť brzdovú kvapalinu. Ten vzduchový filter si vymením aj sám, to je za 5 min. hotové.
Ale mám aj jednu otázku. Mám výbavu reference bez klímy. Nie je tam ani pracový + peľový filter. Chcel by som ho kúpiť a namontovať, len neviem či tam chýba iba ten filter (vložka) alebo aj ten celý plastový box. Keď som sa na to pýtal v servise tak to nevedel, že to by museli pozrieť a tak. Ale čo by som chcel od servisu ktorý je zameraný na škodovky a o Seate toho moc nevie. Predajca je jeden pre VW, Seat a Škodu. A aj servis je všetko v jednom.
Tak ak niekto vie nech poradí. Ď.

07.10.2008 | 08:14:12 | stroncium Reagovat

různé

Ahoj, přidám také několik postřehů. Mám cordobu 1.4 16 V 63 kW, viz moje recenze v cordobovské sekci. Za rok a čtvrt jsem najel 32000 km s celkovou spotřebou 5,9 litrů (podle tankování, nemám počítač), přičemž hlavně v posledním půl roce se spotřeba dost ustálila. Motor nijak moc nešetřím, občas ho protáhnu na dálnici kolem 150 kmh, semtam mu vytáhnu otáčky k červeným, aby nezlenivěl. Ale většinou jezdím na pohodu. Tankuju skoro pořád Shell, ale jak to tak vidím, budu muset zkusit OMV :-) Pokud Tom uvažuje o jízdách po dálnici do rychlosti 130 kmh, z vlastní zkušenosti si troufám říct, že přes 7 litrů nepůjde (pokud to budou trasy aspoň 20 km). S motorem jsem hodně spokojený, škoda že nemá trchu víc koníků, pak by byl bez chyby :-)
Co se týká toho cukání při startu, taky se mi to stává - motor po nastartování lehce třese pár vteřin celým autem. Poprvé se mi to stalo asi týden po koupi auta, pak to nějak přestalo a poslední dobou to dělá častěji. Ale ne vždy. Ptal jsem na to i v servisu a prý je to normální stav - doporučili mi motor po nastartování nechat cca 10 vteřin běžet na volnoběh a pak až vyrazit. Tak se toho držím.
Jinak už mám za sebou dvě servisní prohlídky, obě bez komplikací, jedinou závadou byla (údajně) prasklá žárovka v zadním světle.
Olej jsem ještě nikdy nedoléval - asi zázrak. V servise mi tam lejou 10W-40 značky Repsol, cena za 4 litry se pohybuje kolem 650 Kč (!). Údajně jde o dobrý olej, uvidíme časem, co na to motor.
Auto bych případným zájemcům jedině doporučil, při současných výprodejových akcích "Pepe" jdou auta sehnat kolem 260 tisíc s hodně slušnou výbavou (je mi k pláči, protože já za to samé dal minulý rok 340 tisíc). Pokud chcete velký kufr, vemte cordobu, když ne tak ibizu. Jinak je to stejný auto :-) Nová ibiza je moc pěkná, líbí se mi, ale tam bych si dával pozor - je to nová výroba a tam vždycky trvá, než se vychytají ty první mouchy.
Souhlasím, fabie jsou předražené, a hlavně jsou na každým rohu, je jich všude jako much !

30.09.2008 | 22:02:33 | Jirka Reagovat

Výmena oleja

Ak má niekto skúsenosti tak mi poraďte. Idem na výmenu oleja a chcem si priniesť vlastný, hlavne kôli cene.
Teraz mám v aute Castroll SLX Professional TXT 5W-30, ten mi dali naposledy v servise.
Tu uvádzam oleje ktoré som našiel na nete v i-obchode a spĺňajú špecifikáciu pre 1,4 63 kw, všetko sú to 5W-30 (uvádzam len tri značky ktorým najviac dôverujem). Castrol EDGE, 4l balenie 1740,- Sk.
Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III, 1l balenie 540,-.
Castrol SLX Professional, 1l 420,-.
Mobil 1 ESP Formula, 4l 1790,-.
Shell Helix Ultra AB, 1l 590,-.
Shell Helix Ultra Extra, 1l 490,-.
Shell Helix Ultra VX, 1l 590,-.
Shell Helix Ultra, 1l 470,-.

Tu už cena nerozhoduje, napísal som to len pre info, pretože aj tak dosť ušetrím oproti tomu čo by mi dali v servise.

18.09.2008 | 07:20:42 | stroncium Reagovat

Nový príspevok

No môžem pridať svoje posledné postrehy k motoru 1,4.
Rýchlosť/otáčky: 90/2 500; 100/2 750; 110/3 050; 120/3 350; 130/3 650. Takže ani pri max. povolenej na diaľnici nie je problém a auto je v podstate tesne pred max. krútiacim momentom. Maximálku som ešte neskúšal, zatiaľ najviac cca 160 km/h (rýchlomer ukazoval 160 - 170
km/h) a bolo to na okreske na pár sekúnd. Ale otáčkomer mal ešte veľkú rezervu po červené pole.
Ja v starej (2006) Ibize predbieham v poho aj na 5-ku. Samozrejme, že keď mám dostatok priestoru. A ak potrebujem radím na 4-ku a tam je to bez problémov. Jedine ak je auto plne naložené a potrebujem predbehnúť náklaďák a na predbiehanie nie je moc priestoru tak radím na trojku. A ja mám ešte takú skúsenosť, že na rovinkách má všelijaké silnejšie autá, alebo referentské Fábie a Octávky predbehnú (niežeby to bolo vinou auta, ale nemusím ísť za každú cenu rýchlo) a potom v kopcoch a zákrutách ma brzdia, a tam ich zase ja predbieham.
Auto zrýchľuje od 2 000 ot/min, od 2 500 je to už citeľné a od 3 000 to už je úplne v pohode. A môžem točiť až do 6 000, ale to nemá už význam pretože vtedy motor už neťahá. Sem tam aby nezlenivel ho povytáčam na všetkých rýchlostiach do 5 500.
Najnovší údaj o spotrebe: 322 km, spotreba 5,24 l/100 km, všetky typy ciest. Rýchlost okrem obce o cca 10 - 15 km/h vyššie oproti povoleným.
celkovo najazdeným 25 800 km. Zatiaľ bez akýchkoľvek problémov. A tesne pred servisnou prehliadkou. Akurát dám skontrolovať to cukanie motora pri štarte, možno to nič nebude, alebo len zlý, prípadne špinavý palivový filter. Ale mal by som to stihnúť ešte v záruke, tak hádam nebudem nič platiť. A ešte chcem aby mi tam namontovali aj peľový a prachový filter, v Reference to nie je súčasťou výbavy. Olej a vzduchový filter si prinesiem svoj, lebo tie ceny v servise ma fakt iritujú.
Ohľadom 1,4 TSI a 1,6 TDI, určite radšej benzín. Cenovo sa diesel normálnej rodine neoplatí a to nehovorím o servise a prípadnej oprave. A k Seatu sa TSI-čko vyložene hodí, predsa len je to auto so športovým nádychom.
Trošku som sa rozpísal, tak dúfam, že to nevadí.

11.09.2008 | 10:20:19 | stroncium Reagovat

No to je problém, nikoho s tímto autem neznám. Ještě jsem se koukal na Leona, ale ten už je s cenou trošku někde jinde. No ještě to nějak extra nehoří, takže počkám. Má přijít zcela nová Thália, tak třeba překvapí..jinak vím, že ve Fábiích jsou ty 1,4 celkem dobré motory. Asi lepší než invalidní tříválec. No ještě uvidím, jinak ty TSI motory, no nevím, moc jim nevěřím, je tam turbo a z těch já mám strach. Proto ani nechci naftu..benzínový motor je jednoduchý a na údržbu perfektní..

10.09.2008 | 08:41:58 | Tom Reagovat

Spotreba

Odhadujem, že pri 130 km/h bude reálna spotreba 7 - 7,5 l. Pre úplnosť by to chcelo skúsenosť niekoho kto má novú Ibizu a má palubný počítač, koľko to berie pri tej rýchlosti.

10.09.2008 | 06:12:33 | stroncium Reagovat

to stroncium

Děkuji za radu. Ano 1,6 mi vymlouvalo více lidí, právě kvůli zastaralosti. No já jsem zvyklý na nižší rychlosti, dálnice se upřímně bojím, takže se pokorně nalepím na levý pruh a udržuju předpisovou rychlost. Mě to vyhovuje, nemusím být někde o 5 min. dříve, to radši vyjedu dříve z domu..mě jde hlavně o spotřebu, pokud budu jezdit 130km/h za 7 litrů, tak budu spokojený..jak říkám kamarádova Felicíe jezdí po dálnici min. za desítku..a já potřebuju auto nové z hlediska spolehlivosti..stále přemýšlím..na trhu je hodně aut - Thalie, Logan, Sandero, atd. Fábii nechci ani vidět, příjde mi velmi předražená, na konfigurátoru jsem se dostal pomale ke 400 ticísům, což mě za malé auto příjde prostě moc...

09.09.2008 | 17:33:04 | Tom Reagovat

ešte k autu do práce

Ja by som 1,6-ku nechcel práve kôli spotrebe. Je to dosť zastaralý motor.

09.09.2008 | 13:42:04 | stroncium Reagovat

Auto do práce

Záleží akou rýchlosťou by si sa premiestňoval. Pri povolených rýchlostiach t.j. do 130 nemá Ibiza ani s 1,4-kou problém. Ale asi by som s ňou nechodil permanentne 150. To by už bolo na spotrebe určite poznať, odhadujem tak 8 l. Maximálku mám ja písanú 180, nová ibiza keďže je trochu inak sprevodovaná má tuším 175. Z toho vychádzajú približne aj otáčky. Ja pri 90 km/h točím 2 500ot/min. Pri 110 km/h 3 000 ot/min. Pri 130 km/h je to tuším akolo 3 600 ot/min. Odhadujem že pri 150 km/h by to mohlo byť 4 - 4 200 ot/min. Takto rýchlo nejako dlhodobo nejazdím, iba pri predbiehaní na diaľnici a tam nepozerám na otáčky. A nakoľko veľkou väčšinou jazdím v aute aj s rodinou (manželka + 2 malé deti) tak ani nemám nejaké chúťky na závodenie. Jedine tak keď idem z práce, ale to je po okreskách a tam ide o prejazdy zákrutami a cez jeden super kopček plný zákrut, a nie o vysoké rýchlosti. Ale osobne si myslím, že motor by určite zniesol aj väčšiu záťaž, keď vidím všelijakých obchodných zástupcov na Fóbiách s 1,2-kou tak 1,4-ka by namala mať problém. A podvozok diaľnicu zvládne úplne v pohode.

09.09.2008 | 13:35:07 | stroncium Reagovat

Ahoj, hele potřebuji poradit. Hledám auto na každodenní dojíždění do práce. Moje práce je vzdálena 60 km a jezdit jí budu celou cestu po dálnici. Prvně jsem se díval spíš o ojetinách, jako jsou oktávky, BMW 3. řady atd. Ale když jsem viděl ty šroty, tak jsem zapřemýšlel o novém. Na auto s pořádným motorem, třeba naftovým nemám a nechce se mi brát leasingy a zadlužovat se. Přemýšlím tedy, jestli by malý objem zvládl denodenní dojíždění po dálnici do práce a to vše za rozumnou spotřebu. známý jezdí podobnou dálku ve felicii a je to děs, to auto to nezvládá a hrozně žere. Já chci nové, protože potřebuju spolehlivé auto, nemohu si dovolit někde zůstat viset, byť s levnou,vybavenou, ale poruchovou ojetinou, o které nevím, kdo s ní a jak jezdil..nová Ibiza se mi moc líbí a tak přemýšlím o motoru 1,4 nebo i 1,6..je to pro mě furt lepší, než předražená Fabie. Myslíš, že by mě 1,4 stačila ?? Bojím se toho, že ten motor na dálnici utrápím a že spotřeba půjde tak k desítce..dík

09.09.2008 | 10:21:53 | Tom Reagovat

doplnenie

Tak najnovší príspevok k spotrebe. trať cca 300 km spotreba 5,6 l. 30 % cesty diaľnica, rýchlosť 120. 50 % okresky, rýchlosť 100 - 110. 20 % mesto. Palivo OMV Carrera 95.

09.09.2008 | 07:06:19 | stroncium Reagovat

Žiarovky

No tak som v piatok menil ďalšiu žiarovku. Tak s tým asi niečo podľa návodu Kuskusa spravím.

08.09.2008 | 06:49:25 | stroncium Reagovat

Žárovky

Zdravím.Na Fábii mně také odcházely žárovky.Nechal jsem si namontovat odporové dráty a od té doby je to v pohodě.Je to stokorunová záležitost a udělá Vám to každý autoelektrikář.

05.09.2008 | 16:15:21 | Kuskus Reagovat